خوابیدن با کیفیت یکی از مهم ترین دغدغه هایی است که پرستاران با آن روبرو هستند. در واقع با توجه به شیفت های کاری سنگین امکان خوابیدن با کیفیت و کمیت حالت عادی وجود ندارد اما در این مقاله قصد داریم راهکارهایی را ارائه دهیم تا به وسیله ی آن یک پرستار قادر باشد خواب با کیفیت تر و به دنبال آن،روز کاری موثرتر و شاداب تری را تجربه نماید.
خوابیدن با کیفیت یکی از مهم ترین دغدغه هایی است که پرستاران با آن روبرو هستند. در واقع با توجه به شیفت های کاری سنگین امکان خوابیدن با کیفیت و کمیت حالت عادی وجود ندارد اما در این مقاله قصد داریم راهکارهایی را ارائه دهیم تا به وسیله ی آن یک پرستار قادر باشد خواب با کیفیت تر و به دنبال آن،روز کاری موثرتر و شاداب تری را تجربه نماید.
به احتمال زیاد شما حس فوقالعادهای که پس از خواب شب با کیفیت به دست میآید را تجربه کردهاید. با نشاط بودن،سرحال بودن و خیلی از حسهای خوب دیگر را می توان پس از خوابیدن به میزان کافی به دست آورد. در ضمن حتما برای شما نیز پیش آمده است که به دنبال کمبود کیفیت و یا کمیت خواب،روز بعد را بسیار بد آغاز کرده باشید و تقریبا همه ما واقف هستیم که نتایج مخربی را می تواند به دنبال داشته باشد. بنابراین نیاز هست که برای رفع این مشکل اساسی اقدام موثری را صورت داد. یک پرستار زمانی که قصد دارد یک عادت جدید را در خود به وجود آورد دغدغهها و چالشهای زیادی را پیش روی خود خواهد دید از جمله:
- شیفتهای شبانه و تغییر برنامهها
- فشار زیاد از حد روزانه کار
- درگیری عاطفی با بیماران
البته در این لیست تنها تعداد معدودی از چالش های موجود را بیان نموده ایم. عوامل و مسائل بسیار زیادی وجود دارند که به پرستاران اجازه نمیدهد تا فکر خود را آزاد نمایند و با خیال راحت یک خواب خوب و با کیفیت داشته باشند. این مسئله را باید قبول کنیم که احتمال اینکه به یک باره و به طور معجزه آسایی عادت خوابیدن را در خود ایجاد نماییم امری غیر ممکن است ولی راهکارهایی وجود دارد که میتوان در دراز مدت الگوی خواب پرستاران را ارتقا دهد.
یک راهکار اساسی ایجاد یک الگو برای خواب پرستاران است
اگر یک پرستار تمایل داشته باشد تا چنین الگویی را برای خواب خود ایجاد نماید ابتدا لازم است تا قبل از خواب فعالیت هایی داشته باشد که فکر و ذهن او را برای خواب مناسب آماده نماید. این موضوع زمانی اهمیت بیشتری پیدا می نماید که پرستار قرار است به عنوان شیفت شب مشغول به کار باشد.
نکته:نکاتی که در ادامه بیان می گردد مخصوص زمان هایی به جز شیفت های کاری است و این نکات به این منظور بیان می شوند که اگر عادت نماییم تا در همیشه یک الگوی مناسب برای خواب خود داشته باشیم قادر هستیم تا این الگو را در شرایط مختلف تعدیل نماییم و با روش های جایگزین به افزایش کیفت خواب خود کمک کرده باشیم اما برای تحقق ایجاد این الگو در خواب پرستاران نیاز است که تا حدود یک ساعت قبل از خواب فعالیتهایی انجام شود که آرامش دهنده هستند. و در ضمن بهتر است که از کارهای هیجان انگیز و یا کارهایی که نیاز به فعالیت بدنی بالایی دارند خودداری شود و با توجه به اینکه این چنین فعالیت هایی را می توان در هر زمانی از طول روز انجام داد،از انجام آن ها قبل از خواب بپرهیزیم.در این راستا می توان فعالیت های زیر را در الگوی خواب خود قرار داد:
۱)مطالعه کتاب
یکی از مهم ترین و ارزشمندترین قسمت های یک برنامه در قبل از خواب پرستاران می تواند مطالعه کتاب باشد. زیرا در عین حال که ذهن خود را برای خواب آماده می نماییم، به ارتقا دانش خود نیز کمک کرده ایم.
نکته:
- تلاش نماییت تا اغلب از کتاب هایی در این بازه زمانی استفاده نماییم که انرژی زیادی را نگیرند.
- به عنوان مثال اگر یکی از کتاب های تخصصی را در این زمان برای مطالعه انتخاب نماییم به احتمال زیاد نه تنها فکر ما جهت خواب آماده نخواهد شد بلکه شاید حتی درگیرتر گردد.
- توصیه می شود از کتابهایی چون رمان های مختلف،کتاب های انگیزشی،کتابهای موفقیت و در کل تمام کتاب هایی که یک حس خوبی را در ما ایجاد می نمایند استفاده نمود.
۲)دوش گرفتن
دوش گرفتن نیز در آرامش در زمان خواب بسیار موثر است البته این موضوع در زمان هایی که در شیفت به سر می بریم می تواند با اب زدن به سر و صورت جایگزین گردد.
۳)سکوت کردن قبل از خواب
سعی نماییم تا به مدت ۳ دقیقه قبل از خواب سکوت را تجربه نماییم. البته امکان این که از محیط اطرف صداهایی بشنویم وجود دارد ولی باید تلاش نماییم تا به سکوت خود توجه داشته باشیم. این موضوع تاثیر بسیار زیادی در آرامش ذهن دارد شما می توانید موارد بیشتری را به لیست فوق اضافه نمایید. ابتدا بررسی نمایید که کدام فعالیت های موجوب آرامش شما میشود سپس آن را در برنامه خود قرار دهید و در پایان نیز تلاش کنید تا این الگو را حفظ نمایید زیرا تنها در صورت تکرار قادر به فقط این الگو در دراز مدت خواهید بود.
بنابراین جهت افزایش کیفیت خواب خود سعی نمایید تا همیشه یک برنامه ثابتی را داشته باشید تا این موضوع به یک الگو تبدیل شود و در دراز مدت نیز یک عادت موثری شکل گیرد. در پایان سعی کنیم تا حداقل دو یا سه اقدام آرامش بخش را قبل از خواب انجام دهیم و تاثیر آن را نیز مشاهده نماییم.