نکات مهمی که باید در مورد درمان تبخال بدانید: تبخال لب از جمله بیماریهای ویروسی است و از طریق انتقال ویروس herpes simplex وارد بدن میشود. این ویروس باعث به وجود آمدن نقاط دردناک و قرمز رنگ روی لب ها، لثه، زبان و سقف دهان بیمار میشود. ویروس تبخال لب ممکن است علائمی مانند درد عضلانی و سرما خوردگی بروز دهد. ویروس herpes simplex فقط روی انسان میگذارد. این ویروس ممکن است از طریق بزاق آلوده فرد بیمار منتقل شود. به علت مسری بودن شدید ویروس تبخال لب اکثر افراد تا قبل از رسیدن به سن بزرگسالی حداقل یکبار به آن آلوده شده است.
درمان تبخال
نکات مهمی که باید در مورد درمان تبخال بدانید:
تبخال لب از جمله بیماریهای ویروسی است و از طریق انتقال ویروس herpes simplex وارد بدن میشود. این ویروس باعث به وجود آمدن نقاط دردناک و قرمز رنگ روی لب ها، لثه، زبان و سقف دهان بیمار میشود. ویروس تبخال لب ممکن است علائمی مانند درد عضلانی و سرما خوردگی بروز دهد. ویروس herpes simplex فقط روی انسان میگذارد. این ویروس ممکن است از طریق بزاق آلوده فرد بیمار منتقل شود. به علت مسری بودن شدید ویروس تبخال لب اکثر افراد تا قبل از رسیدن به سن بزرگسالی حداقل یکبار به آن آلوده شده است. ( نکات مهم درباره درمان تبخال )
بعد از ورود ویروس تبخال به بدن بیمار سه مرحله را طی میکند: ( نکات مهم درباره درمان تبخال )
عفونت اولیه: در مرحله اول ویروس وارد پوست یا غشای مخاطی شده و زخمهای دهان و گاها علائم دیگری مانند تب ایجاد میکند. البته امکان تجربه عفونت بدون علامت نیز در بدن بیمار وجود دارد.
دوره تاخیر: ویروس در مجموعه ای از بافتهای عصبی در ستون فقرات به نام dorsal root ganglion شروع به تولید مثل میکند و غیر فعال میشود . ( نکات مهم درباره درمان تبخال )
عود مجدد بیماری: مواجهه با استرس یا تغییرات روحی زیاد، از خواب پریدن می تواند این ویروس را دوباره فعال کند.
نکات مهمی که باید در مورد درمان تبخال بدانید
نشانه ها و علائم تبخال لب
از علائم تبخال لب ایجاد یک زخم یا مجموعهای از زخمهای درحال گسترش بر روی لبها یا داخل دهان است .پس از آن اکثر اوقات زخمها دردناک میشوند و در صورت پارگی مایعی از آن بیرون میریزد که شامل ویروس herpes simplex میباشد .
آزمایش خون برای تشخیص تبخال لب در بیمارستان
آزمایش خون تعداد آنتی بادیهای تبخال در بدن را نشان میدهد. آنتی بادیها شامل تعداد ویروسهای تبخال در بدن نیستند، بلکه به معنی پاسخ سیستم ایمنی به ویروسهای موجود در بدن بیمار است .
درمان تبخال لب به صورت خانگی
برای درمان تبخال به صورت خانگی و سریع میتوانید از روشهایی مانند، شستوشوی تبخال لب با کمک عصاره داروی گیاهی همیشه بهار که به کنترل و از بین رفتن ویروسها کمک میکند و موجب تسریع روند درمان در بیمار میشود، استفاده از روغن چای که باعث پیشگیری از انتقال تبخال لب به سایر قسمتهای عضو درگیر بیمار میشود، گذاشتن یک حبه سیر مدت ۱۰ دقیقه روی تبخال لب روند گسترش آن را به سرعت کاهش می دهد و به اصطلاح آن را خشک می کند، قرار دادن دارویی گیاهی اسطوخودوس به مدت یک هفته روی تبخال لب، علاوه بر ضدعفونی کردن محل تبخال، موجب درمان آن نیز می شود، مصرف بیشتر لبنیات و سیب زمینی به دلیل دارا بودن لیزین و پرهیز از خوردن شکلات، کاکائو، غلات، بادام زمینی و ژله، کمپرس یخ باعث کاهش التهاب و ورم تبخال لب میشود، قرار گرفتن در معرض باد و آفتاب بهبود تبخال لب را به تأخیر میاندازد، استفاده از کرم ضد ویروس آسیکلوویر بر روی تبخال لب هر شش ساعت ریزش ویروس را از روی زخم افزایش می دهد.
نکات مهمی که باید در مورد درمان تبخال بدانید
خاموش نگه داشتن ویروس تبخال لب با رعایت رژیم غذایی مناسب
غذاهای سرشار از آمینو اسید L-lysineاز تکثیر ویروس تبخال جلوگیری میکند. حبوبات، ماهی سالمون، بوقلمون، مرغ و سبزیجات دارای این آمینو اسید مفید هستند . ( نکات مهم درباره درمان تبخال )
سبزیجات نارنجی و قرمز دارای آنتی اکسیدانهایی به نامهای کاروتنوئید و ویتامین C هستند که باعث بازسازی سلولهای مرده پوست میشود و همچنین به عملکرد بهتر سیستم ایمنی بدن کمک میکند .
اسیدهای چرب امگا ۳ مانع بروز التهابات و فعال شدن ویروس تبخال لب میشوند . ( نکات مهم درباره درمان تبخال )
بدن به کمک ۱۲۰-۱۴۰ گرم پروتئین خالص در وعدههای غذایی روزانه میتواند خود را بازسازی کند. ( نکات مهم درباره درمان تبخال )
جگر، تخمه کدو حلوایی، اسفناج، گوشت قرمز، آجیل منابع زینک در رژیم غذایی هستند که به بازسازی پوست و محافظت از بدن در برابر نفوذ بیماریها کمک میکند. ( نکات مهم درباره درمان تبخال )
عصارههایی مثل روغن گل میخک، روغن درخت چای و روغن گل سرخ میتوانند به درمان تبخال لب کمک کنند.
نکات مهمی که باید در مورد درمان تبخال بدانید
رژیم غذایی در درمان تبخال
میزان مصرف قند زیاد در موادی چون انواع نوشابهها، کیکها و شیرینیها، ماستهای میوهای و کربوهیدراتها میتواند موجب ایجاد التهاب و ضعف در سیستم ایمنی شود.
مصرف الکل و اعتیاد به مصرف تنباکو موجب ایجاد انواع التهابات پوستی میشود .
غذاهای فرآوری شده و تغییر ژنتیکی یافته شده (GMO) و روغنهای گیاهی تصفیه شده مثل روغن کانولا باعث ایجاد حساسیت و ضعف در سیستم ایمنی میشود .
غذاهایی که خاصیت اسیدی دارند مثل گوجهفرنگی، سرکه و لیمو ترش موجب تحریک زخمهای تبخال لب و دردناک شدن آنها میشوند.
آمینو اسید L-arginine در خوراکی هایی مانند شکلات خالص باعث تحریک و فعالیت مجدد ویروس تبخال لب میشود .
تبخال تناسلی که به هرپس سیمپلکس نیز معروف است باعث ایجاد زخمهایی در دستگاه تناسلی و به دنبال آن احساس سوزش شدید و ضعف و تب میشود. پس از انجام چند آزمایش زیر نظر پزشک بیماری تبخال تناسلی تشخیص داده میشود. ( نکات مهم درباره درمان تبخال )
راه های تشخیص تبخال تناسلی
تبخال تناسلی ممکن است کاملا ً بی علامت باشد در این صورت با آزمایش خون تشخیص داده میشود. اما علائمی چون تاول های متعدد پوستی در ناحیه تناسلی باشد. راه دیگر تشخیص بیماری تبخال تناسلی آزمایش ترشحات تاول های کنده شده در بیمارستان و زیر نظر پزشک متخصص است. ( نکات مهم درباره درمان تبخال )
عوارض تبخال تناسلی
درد، سوزش و آزردگی روحی و روانی فرد و فشار روحی ناشی از آن که با بیحالی و کم حوصلگی همراه است از عوارض تبخال تناسلی است. از دیگر عوارض میتوان به ابتلاء جنین مادر حامله آلوده اشاره کرد که در این موارد بهترین پیشگیری انجام سزارین برای جلوگیری از آلوده شدن نوزاد است.
بر خلاف زگیل تناسلی این بیماری شانس ابتلا به سرطان در فرد مبتلا را بالا نمیبرد اما درد آن آزاردهنده است.
روشهای درمان تبخال تناسلی
· تقویت سیستم ایمنی بدن با مصرف غذاهای مناسب، آرامش، استراحت و ورزش منظم در درمان تبخال تناسلی بسیار موثر است. ( نکات مهم درباره درمان تبخال )
· استفاده از آب و صابون برای پاکیزه نگه داشتن موضع از باکتری ها یک راهکار موثر درمان تبخال تناسلی در خانه است. ( نکات مهم درباره درمان تبخال )
· آسیکلوویر تنها دارویی است که در درمان بیماری تبخال تناسلی موثر واقع میشود.
- تبخال تناسلی برای درمان به هوای زیادی نیاز دارد. ژلهای هیدروکربنی و پمادهای آنتی بیوتیک از رسیدن هوا به زخم جلوگیری میکنند. همچنین کرمهای کورتیزون مانع فعالیت سیستم ایمنی شده موجب رشد بیشتر ویروس میگردند.
- پس از استحمام، ناحیه تناسلی را با سشواری (روی درجه خنک یا ملایم)کاملاً خشک نمایید و احتیاط کنید که با این کار موجب سوختگی ناحیه تناسلی نشوید. ( نکات مهم درباره درمان تبخال )
- هنگام تخلیه مثانه به کمک یک تکه دستمال لوله شده از برخورد ادرار با زخم جلوگیری کنید. یا پس از استحمام در آب موجود در وان حمام عمل تخلیه مثانه را انجام دهید.
- پرهیز از دست زدن به زخم باز امکان انتقال ویروس به نقاط دیگر بدن از طریق لمس زخم باز و تماس انگشتان با دهان یا چشم را کاهش میدهد. ( نکات مهم درباره درمان تبخال )
· پوشیدن لباس زیر نخی و گشاد در درمان تبخال تناسلی موثر است.