اين روزها صحبت در زمينه توليد و يا واردات واكسن گرم تر از هميشه دنبال مي شود و اميدواريم تصميماتي اتخاذ شود تا نهايتا سلامت مردم تامين گردد.
در اینجا به بیان چند گزاره از زبان متولیان این حوزه می پردازیم:
۱- تعداد واکسن محدود است و تا یکی دو سال آینده به ما نمیفروشند (دکتر سامهیح، عضو کمیسیون بهداشت مجلس)
۲- میفروشند ولی پول نداریم (دکتر مردانی، عضو کمیته کشوری کرونا)
۳- پول داریم، ولی بانک مرکزی پول را نمیدهد (دکتر شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت مجلس)
۴- پول داریم، بانک مرکزی هم پول میدهد ولی امکان انتقال پول را نداریم (همتی، رئیس بانک مرکزی)
۵- میتوانیم پول انتقال بدهیم. همین الان هم مقدار زیادی دارو از شرکتهای آمریکایی و اروپایی وارد میکنیم و در همه این معاملات هم ارز منتقل میشود. اگر نمیتوانستیم یک ماه دارو وارد کنیم دچار کمبودهای فاجعهبار میشدیم. (ریاحی، رئیس اتحادیه واردکنندگان دارو)
۶- شاید واکسن را بفروشند و پول هم داشته باشیم و پول را انتقال هم بدهیم، ولی هواپیما و یخچال مناسب برای واردات واکسن نداریم (دکتر قانعی، رئیس کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا)
۷- پنج فروند هواپیمای مورد نیاز واردات واکسن را آماده کردهایم. هواپیماهای کارگو میتوانند محموله واکسن را جابهجا کنند و از این لحاظ مشکلی نداریم. راه حل های بسیاری وجود دارد که با کمترین هزینه و با همین ناوگان کهنه بتوانیم موفق به ورود درست و صحیح واکسن ها به کشور شویم. در حال بررسی هستیم که در هر هواپیما چند تن یخ خشک باید تعبیه شود که هواپیماها امکان واردات واکسن را داشته باشند. زمان نهایی را وزارت بهداشت تعیین میکند. (آدمنژاد، معاون وزیر راه و شهرسازی)
بنابراين و با توجه به روند پيچيده پيش رو پيشنهاد مي شود تا با تشكيل اتاق فكري از كليه ذي نفعان در زمينه شرايط واقعي، زمان و امكان توليد و يا واردات واكسن و نحوه تعامل جهت برنامه ريزي مرحله بندي شده صورت گيرد تا سلامت اقشار جامعه تأمين گردد.