متخصص اعصاب و روان رشتهاي از علوم پزشكي است كه به آموزش، پژوهش، مشاوره، پيشگيري، تشخيص، درمان جامع و توانبخشي (rehabilitation) اختلالهاي رواني، در هر دو جنس و در تمام سنين، ميپردازد در سالهاي اخير اهميت بار كلي (global burden) اختلالهاي رواني در سطح جهان كاملاً شناخته شده است و پژوهشهاي داخلي نيز شيوع بالاي اين اختلالها و پيآمدهاي نگرانكننده آن را تأييد كردهاند.
متخصص اعصاب و روان
متخصص اعصاب و روان رشتهای از علوم پزشکی است که به آموزش، پژوهش، مشاوره، پیشگیری، تشخیص، درمان جامع و توانبخشی (rehabilitation) اختلالهای روانی، در هر دو جنس و در تمام سنین، میپردازد در سالهای اخیر اهمیت بار کلی (global burden) اختلالهای روانی در سطح جهان کاملاً شناخته شده است و پژوهشهای داخلی نیز شیوع بالای این اختلالها و پیآمدهای نگرانکننده آن را تأیید کردهاند. کشفیات نوین علمی در زمینه علوم اعصاب یافتههای جدید در علوم رفتاری و پیدایش روشهای نوین بررسی ابعاد اجتماعی اختلالهای روانی، گسترش دامنه و عمق آموزش متخصصِ اعصاب و روان را به شکل رشتهای با ابعاد زیستی ـ روانی ـ اجتماعی و معنوی (biopsychosociospiritual) به یک ضرورت تبدیل کرده است. متخصص اعصاب و روان با علوم اعصاب، روانشناسی، جامعهشناسی، انسان شناسی و جنبههای فرهنگی، معنوی و همهگیری شناسی ارتباط دارد. آنها عمدتا به درمان مشکلات حیطه اعصاب و روان با روشهای دارویی و غیر دارویی میپردازند. پزشکان متخصصِ اعصاب و روان تنها کسانی هستند که مرجعیت تجویز دارو برای درمان بیماریهای روانی را دارند. در واقع یک متخصصِ اعصاب و روان فارغ التحصیل دکتری عمومی از دانشکده پزشکی است و سپس آموزش بیماریهای روانی را دیده و متخصص اعصاب و روان شده است. در این رشته پزشکی متخصص اعصاب و روان میکوشد حتی اطرافیان و محیط زندگی بیمار را نیز درمان کند زیرا میداند جامعه ناسالم خود باعث بیماری است.
طول دوره آموزش برای متخصص اعصاب و روان: ۴ سال
اعضای گروه روانپزشکی (به سرپرستی متخصص اعصاب و روان):
در گروههای روانپزشکی چندین عضو وجود دارد، روان پرستار (پرستار با مدرک کارشناسی ارشد در زمینه نگهداری و مراقبت از بیماران روانی)، مددکار اجتماعی روانپزشکی (مددکار با گرایش روان که رابط با خانواده، محل کار و تحصیل بیمار است)، روانشناس بالینی (کارشناس ارشد روانشناسی که در انجام و تفسیر برخی آزمونهای روانشناختی مهارت یافته است و امکان دارد برخی رواندرمانیهای ساده را هم با نظر و نظارت مستقیم روانپزشک انجام دهد)، کار درمانگر (کارشناس ارشد کاردرمانی با گرایش روان که در زمینه کار با بیماران روانی از نظر سرگرمی درمانی، اشتغال درمانی و هنردرمانی مهارت یافته است.) پزشک متخصص اعصاب و روان به عنوان سرپرست گروه، بر حسب ضرورت برخی کارها را به اعضای گروه محول میکند. هیچ کدام از اعضا بدون نظارت متخصص اعصاب و روان نمیتوانند و نباید به طور مستقیم با بیمار دچار مشکل روانی ارتباط داشته باشند. این کار در حوزه تخصص پزشک متخصص اعصاب و روان است و نیازمند آگاهی به جنبههای گوناگون زیستی، روانی و اجتماعی بیمار است.
وظایف متخصص اعصاب و روان
یک متخصص اعصاب و روان باید ابتدا وضعیت ذهنی و فیزیکی بیمار را ارزیابی کند تا ماهیت و حد اختلالات رفتاری، عاطفی و ذهنی را تعیین نماید سپس باید از تاریخچه و سوابق پزشکی و روانپزشکی بیمار جویا شود و آنها را ارزیابی کند تا بیماری را بهتر تشخیص دهد و بتواند بهترین درمان را تجویز کند. بعد از این مراحل باید تست های مختلف برای تشخیص بیماری و یافتن بهترین راه درمان انجام دهد و در ادامه برای بیمار دارو تجویز نماید و تا بهبودی بیمار برای وی جلسات درمانی برگزار نماید. اگر نیاز باشد بیمار را به سایر متخصصان از جمله پزشکان و روانشناسان ارجاع دهد تا بهبودی کامل بیمار حاصل شود.
یک متخصص اعصاب و روان خوب باید به شغل خویش علاقه داشته باشد و توانایی لازم برای حل مشکلات بیمارانش را داشته باشد. وی باید از ثبات روحی و عاطفی بالایی برخوردار باشد و بتواند به صحبتهای بیمار گوش دهد و به آنان آرامش دهد. نکته حائز اهمیت این است که یک متخصص اعصاب و روان باید رازدار باشد و از مسائل خصوصی بیماران رازداری کند. باید از مهارتهای ارتباطی قوی برخوردار باشد. قدرت تصمیم گیری به دور از مسائل عاطفی را داشته باشد تا به واسطه آن تصمیمات صحیح و منطقی بگیرد.
زمان مراجعه به متخصص اعصاب و روان
زمانی که با اختلالات در اعصاب و روان مواجه شدید باید به متخصص اعصاب و روان مراجعه نمایید. این اختلالات شامل افسردگی، اضطراب، بیش فعالی/کم توجهی، اختلالات رفتاری و شخصیتی، وسواس، ترک مواد و الکل، اوتیسم و مشکلات رفتاری کودکان و نوجوانان، تیک و اختلالات یادگیری، اختلالات روابط جنسی و بعضی انواع اختلالات خواب است.
محیط کار متخصص اعصاب و روان
متخصص اعصاب و روان می تواند در سازمان بهداشتی و درمانی، مراکز روانپزشکی، کلینیک های روانشناسی و روانپزشکی عمومی و خصوصی، مدارس و دانشگاه ها و سایر سازمان هایی که به تخصص آنها نیاز دارند، به کار مشغول شوند. البته آنها میتوانند مطب خصوصی داشته باشند و به صورت مجزا اقدام به فعالیت نمایند.
نکاتی برای یافتن بهترین متخصص اعصاب و روان
مسائل روان پزشکی زیربنای بیشتر بیماریهای جسمی و تقریبا همه آسیبهای اجتماعی را تشکیل میدهند. باتوجه به افزایش اختلالات و بیماری های روانی در سال های اخیر به دلیل رشد زندگی شهرنشینی و افزایش استرس، افسردگی و سایر بیماری های مرتبط با این موضوع و افزایش مشکلات خانوادگی و میان فردی در سال های اخیر پیش بینی می شود نیاز نسل جدید به روانپزشکان در سالهای اخیر رو به شکل فراینده ای رشد خواهد داشت. شرایط کنونی حاکی از آن است که رسیدگی به سلامت روان از اهمیت به سزایی برخوردار است و سلامت تک تک اعضای جامعه در نهایت به سلامت کل جامعه مبدل میشود، لذا در صورت وجود مشکلات و اختلالات روانی باید سریعا به متخصص اعصاب و روان مراجعه کرد و راهکارهای پیشگیری و درمان را اتخاذ نمود. در این راستا انتخاب یک متخصص خوب تاثیر پررنگی را در نتیجه اقدامات خواهد گذاشت و بهبود وضعیت بیماری در گرو مراجعه به پزشک متخصص کاربلد و توانمند است. متخصص اعصاب و روانی را انتخاب نمایید که دارای تجربه کافی باشد و دورههای لازم را دیده باشد. یکی از راههای یافتن متخصص اعصاب و روان کمک خواستن از پزشکان دیگر است. راه دیگر برای شناخت یک متخصص اعصاب و روان دانستن میزان فعالیت و تجربه های درمانی ایشان است. میتوانید از دیگران بپرسید، در سایتهای مرتبط با حوزه سلامت نظیر “هنر درمان” جستجو نمایید، در مورد گواهینامهی متخصص اعصاب و روان تحقیق کنید، تجربه متخصص اعصاب و روان را بررسی کنید، در مورد کیفیت کلینیک یا مطب تحقیق کنید، شیوه برقراری ارتباط را ارزیابی کنید، میزان رضایت بیماران قبلی را بسنجید.