متخصص رادیولوژی با انجام تصویربرداری پزشکی، به تشخیص و درمان ناخوشیها و بیماریها کمک میکند. متخصص رادیولوژی(پرتونگار) متخصصی است که با استفاده از آرایهها یا نقشهایی از فنآوریهای تصویربرداری (مانند اولتراسوند یا سونوگرافی (سونوگرافی فراصوتی) توموگرافی رایانهای (سی تی اسکن ) پزشکی هستهای، توموگرافی یامقطع نگاری با نشر پوزیترون و تصویربرداری تشدید مغناطیسی یا همان تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI))، برای تشخیص یا درمان بیماریها بهره میبرد.
متخصص رادیولوژی
متخصص رادیولوژی یک رشته تخصصی بالینی پزشکی است که در برگیرنده مجموعه ای از روشهای تصویربرداری تشخیصی و مداخله ای پزشکی با استفاده از: اشعه ایکس، آلتراساند، امواج مغناطیسی و سایر انواع انرژیهای تشعشعی یا نافذ و تفسیر نتایج آنها است.
متخصص رادیولوژی با انجام تصویربرداری پزشکی، به تشخیص و درمان ناخوشیها و بیماریها کمک میکند. متخصص رادیولوژی (پرتونگار) متخصصی است که با استفاده از آرایهها یا نقشهایی از فنآوریهای تصویربرداری (مانند اولتراسوند یا سونوگرافی (سونوگرافی فراصوتی) توموگرافی رایانهای (سی تی اسکن ) پزشکی هستهای، توموگرافی یامقطع نگاری با نشر پوزیترون و تصویربرداری تشدید مغناطیسی یا همان تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI))، برای تشخیص یا درمان بیماریها بهره میبرد. متخصص رادیولوژی در حوزه ی مداخلهای فرایند را با روشی انجام میدهد که شیوهها و روشهای پزشکی با راهنمایی فناوریهای تصویربرداری معمولاً با حداقل مزاحمت و به کمترین شیوه تهاجمی صورت میگیرد. یک تصویر پزشکی معمولاً بوسیله یک شخص پرتونگار یا تکنولوژیست رادیولوژی (پرتوشناسی) بدست میآید.
متخصص رادیولوژی در میان سایر رشته های پزشکی جایگاه خاصی دارد و دانشجویانی که این رشته را انتخاب میکنند می دانند که برای ورود به این رشته باید رتبه آزمون آنها زیر۱۰۰ باشد. رادیولوژی رشتهای منحصر بفرد است بطوری که یک متخصص رادیولوژی بایستی کمی فیزیک، شیمی، بیولوژی، داروشناسی و مهندسی پزشکی هم بداند وگرنه کلاهش پس معرکه است.
طول دوره آموزش برای متخصص رادیولوژی: ۴ سال
محتوای آموزشی برای متخصص رادیولوژی: لازم است برنامه آموزشی شامل آموزش نظری و عملی در زمینه کلیه گرایشهای تخصصی رشته رادیولوژی و نیز فیزیک رادیولوژی، بیولوژی رادیاسیون، محافظت در برابر اشعه و آسیب شناسی عمومی و پزشکی هسته ای باشد.
این گرایشهای تخصصی عبارتند از:
ـ تصویربرداری قفسه سینه (شامل: ریهها، قلب و عروق و میان سینه)
ـ تصویربرداری سیستم استخوانی ـ عضلانی ـ تصویربرداری دستگاه گوارش و شکم
ـ تصویربرداری دستگاه ادراری ـ تناسلی ـ تصویربرداری دستگاه عصبی و سر و گردن ـ تصویربرداری کودکان ـ تصویربرداری پستان
ـ رادیولوژی مداخله ای در هر یک از زمینههای فوق (مطابق اهداف آموزشی)
درباره متخصص رادیولوژی بیشتر بدانید
در قالب چه کاربردهایی به متخصص رادیولوژی نیاز داریم؟
رادیولوژی جزو جدا نشدنی از بیمارستان، درمانگاه و اماکن درمانی است. و دو نوع کاربرد دارد و نیازمند متخصص رادیولوژی است: کاربرد تشخیصی و درمانی.
کاربرد تشخیصی: کاربرد تشخیصی یعنی کشف بیماریها، شکستگیها و استفادههای کنترلی در بعضی درمانهاست که با کمک آن میتوان بیمار را از طریق سوزن و لوله باریک جراحی نمود.
کاربرد درمانی: کاربرد درمانی یعنی اشعه درمانی یا رادیوتراپی برای ریشه کن کردن تومورها و سرطانهاست که در آن مقدار بیشتری اشعه نسبت به رادیولوژی تشخیصی نیازمند است.
وظایف متخصص رادیولوژی
یک متخصص رادیولوژی می تواند انواع فیلم ها مانند رادیولوژی ساده، سی تی اسکن و ام آر آی را تفسیر نماید. او می تواند با دیدن تصاویر رادیولوژی متوجه شود که آیا قسمتی که از آن عکسبرداری شده سالم یا بیمار است و اگر بیمار است چه بیماری دارد. متخصص رادیولوژی همچنین سونوگرافی را نیز انجام میدهد.
روشهای تشخیص مورد استفاده توسط یک متخصص رادیولوژی:
روشهای پرتوی یونیزان:
رادیوگرافی، فلوئوروسکپی، مقطعنگاری رایانهای، ماموگرافی، روشهای پرتوی غیر یونیزان، ام آر آی، سونوگرافی، مقطعنگاری همدوسی اپتیکی
روشهای پزشکی هستهای:
اسکن استخوان: تزریق موادی پرتوزا، تجمع آن در مغز استخوان، و تصویربرداری و تشخیص آن توسط یکی از روشهای تصویربرداری است. تومورها را لذا میتوان با جذب نسبی بیشتر ماده رادیواکتیو مشاهده کرد و تمیز داد.
اسکن مغزی: تزریق موادی پرتوزا، عبور آن از سد خونی مغز، تجمع آن در آسیبدیدگیهای مغزی (مثل تومورها)، و تصویربرداری و تشخیص آن توسط یکی از روشهای تصویربرداری.
اسکن گالیم، اسکن موگا، پت اسکن و اسپکت، اسکنهای ریوی، اسکن سستامیبی تکنیتیوم-۹۹ام، سینتیگرافی تالیم-۲۰۱، اسکن تیروئید
درباره متخصص رادیولوژی بیشتر بدانید
وظایف متخصص رادیولوژی
انجام سرپرستی کلیه امور فنی واداری بخش
کنترل و مراقبت وضعیت بهداشتی،ساختانی ،دارویی وتجهیزات بخش و تطبیق آنها با استانداردهای ارزشیابی بهداشت، درمان وآموزش پزشکی
کنترل حضور وغیاب وعملکرد کیفی پزشکان رادیولوژی و کارکنان فنی واداری واحد تحت سرپرستی
حضور مستمر وفعال در ساعات تعیین شده و نوبت کاری درج شده در پروانه مسئول فنی واحد زیربط
نظارت برکیفیت وقابل استفاده بودن تجهیزات وملزومات هر بخش ونیز داروهای موجود در بخش
نظارت برحسن انجام خدمات تشخیصی – درمانی
تعیین اولویت پذیرش وبررسی وضعیت بیماران اورژانسی
نظارت بر برآورد تنظیم درخواست تجهیزات پزشکی و مصرفی
نظارت برثبت گزارش دقیق عملکرد،آمار واطلاعات مربوط به بخش به تفکیک خدمات تشخیصی ودرمانی
پیروی و رعایت کلیه مقررات ودستورالعمل های صادره از سوی مراجع ذیصلاح در ارتباط با حرفه شغلی
تهیه وتنظیم برنامه کاری قسمت های مختلف واحد
بررسی ونظارت برایمنی کارکنان از لحاظ مخاطرات کار با پرتوهای یونیزان ،ضوابط ساختمانی و …
رعایت سلسله مراتب اداری
اجرای دقیق شئونات اسلامی در محیط کار
به کارگیری اخلاق اسلامی و رفتار مناسب با همکاران، بیماران وهمراهان بیمار
نظارت برانجام ام آر آی و ارائه گزارش آن
نظارت برانجام عکسبردارهای ساده و ارائه گزارش آن
حضور فعال در بخش رادیولوژی در ساعات مقرر
انجام رادیواسکوپی و تزریق مواد حاجب یا دارویی مرتبط با حرفه شغلی
انجام خدمات تشخیصی سونوگرافی وارائه گزارش آن
نظارت برانجام سی تی اسکن و ارائه گزارش آن
محیط کار متخصص رادیولوژی
متخصص رادیولوژی یکی از مشاغلی است که همیشه مورد نیاز بیمارستان ها و مراکز تصویربرداری است. طبق اطلاعات غیر رسمی این شغل از بازارکار خوبی در کشور برخوردار است. متخصص رادیولوژی میتواند به صورت خصوصی نیز اقدام به فعالیت نماید و مرکزی مختص به فعالیت خودش راه اندازی نماید.
نکاتی برای یافتن بهترین متخصص رادیولوژی:
تا اندکی پیش، سونوگرافی مختص رادیولوژیست ها بود اما حالا این امر در غالب مطب های پزشکان متخصص زنان و زایمان نیز انجام می شود تا جایی که این تصور غلط به بیماران القا شده است که برای انجام این روش تشخیصی نیازی به حضور در نزد رادیولوژیست ها ندارند. امروزه تمامی امور به سمت تخصصی شدن پیش میروند و متخصصین در هر حوزه جایگاهی بالاتر از سایرین در نزد مردم دارند. متخصص رادیولوژی نیز همانند سایر تخصص ها تنها گروه متخصصی هستند که برای امور تحت تخصص آنها باید به خودشان مراجعه کرد. متخصص رادیولوژی ای را انتخاب نمایید که دوره های لازم را دیده باشد. یکی از راههای یافتن متخصص رادیولوژی کمک خواستن از پزشک خودتان است. میتوانید از دیگران بپرسید، در سایتهای مرتبط با حوزه سلامت نظیر “هنر درمان” جستجو نمایید، در مورد گواهینامهی متخصص رادیولوژی تحقیق کنید، در مورد کیفیت کلینیک یا مطب تحقیق کنید و میزان رضایت بیماران قبلی را بسنجید.