سوزش چشم
همان طور که می دانید، یکی از علل شایع مراجعه به چشم پزشک سوزش چشم می باشد.
شما بایستی وضعیت خود را تشخیص داده و یا با پزشک خود مشورت کنید تا متوجه علائم ناشی از آن شوید چرا که یک متخصص و یا یک چشم پزشک میتواند به شما در زمینه رفع ناراحتی، مشکلات و علائم ناشی از سوزش چشم کمک نماید.
دلایل سوزش چشم
پنج دلیل عمده سوزش چشم شامل، عوامل محیط زیستی، بیماری، عفونت، عوامل سوزش آور و جراحت در چشم میباشد که عوامل محیط زیستی آلودگی هوا، دود سیگار یا گرد و غبار که موجب سوزش و آلرژی میشوند را در برمیگیرد. عوامل سوزش آور چشم مواردی از قبیل مصرف مواد شیمیایی، صابون، استفاده از لنز آلوده و یا استفاده دائم از لنز را شامل میشود.
عفونت می تواند ویروس، باکتری و یا از نوع قارچی باشد. شما ممکن است به طور تصادفی چشم خود را بخارانید و موجب سوزش چشم شوید. چشم شما میتواند حتی هنگامیکه بیش از حد در معرض نور خورشید قرار میگیرد نیز بسوزد، شما ممکن است یک عفونت ویروسی و یا باکتریایی، سرماخوردگی یا آلرژی داشته باشید که باعث سوزش چشم شود و خشکی مزمن و ادواری چشم نیز ممکن است منجر به سوزش چشم شود.
هنگامی که یک سوزش مزمن یا مکرر را تجربه میکنید و هیچ چیز به التیام آن کمک نمیکند، هنگامی که دچار یک سوختگی با مواد شیمیایی میشوید و یا چشم شما قرمز میشود و زمانی که چشم شما ترشحاتی را تولید کرده و یا خونی میشود، باید به پزشک مراجعه کنید.
همچنین اگرمتوجه تغییراتی در بینایی خود شدید، اگر دچار درد غیرقابل تحمل شدید، هنگامی که شما یک آلرژی سختی را تجربه میکنید، اگر به pinkeye مشکوک شدهاید، اگر عوامل ژنتیکی مشکلات چشم مانند آب مروارید و یا آب سیاه دارید، اگر سوزش چشم شما همراه با سر درد، تب و یا میگرن است و یا اگر مبتلا به دیابت هستید باید حتما به پزشک مراجعه کنید.
تشخیص و درمان
اگر چشمان شما به طور دورهای یا دائم خشک میشود شما میتوانید از قطره و پماد به طور مرتب استفاده نمایید و مطمئن باشید که دارویی که مصرف میکنید در تماس با لنز شما سازگاری داشته باشد و حتما قبل از شروع منظم و روتین استعمال آن به چشم پزشک مراجعه کنید.
یک چشم پزشک میتواند به طور دقیق آزمایشاتی را انجام دهد که مشخص میکند شما در خطر ابتلا به خشکی مزمن چشم هستید و این آزمایشات میتواند نوع درمان مناسب با چشم شما را مشخص کنند.
تا جایی که میتوانید تماس خود را با مواد سوزش آور چشم کم کنید، هنگامی که در معرض نور خورشید قرار میگیرد از عینک آفتابی استفاده کنید و یا هنگامی که در آب کلردار مشغول شنا هستید حتما از عینکهای ایمنی استفاده کنید.
در هنگام کار با مواد شیمیایی و مواد شوینده و سفیدکننده نیز باید ازعینکهای ایمنی آزمایشگاهی استفاده کرد و نیز در هنگام شستشو مراقب باشید که صابون به داخل چشم نرود و از دست زدن و یا مالیدن چشم خودداری کنید.
عمل گذاشتن لنز درچشم باید توسط پزشک صورت گیرد، لنزهای آلوده میتوانند باعث عفونتهایی شوند که موجب سوزش چشم میشود.
در پایان اگر چشمان شما در اثر آفتاب سوختگی موجب سوزش و خارش شوند بهتر است که چشم ها را با پارچه ای تمیز بپوشانید و مسکنی همچون قرص ایپوپروفن و یا آسپرین مصرف نمایید در این صورت اگر پس از مدت چند روز چشم ها بهبود پیدا نکردند به چشم پزشک مراجعه نمایید.هیچگاه به طور مستقیم به خورشید نگاه نکنید همچنین در هنگام کسوف از نگاه مستقیم به خورشید بپرهیزید زیرا این کار موجب سوختگی شبکیه چشم می شود.
از اشک مصنوعی استفاده نمایید. برای کاهش میزان سوزش چشم ۱ یا ۲ قطره از اشک مصنوعی را داخل چشم ها بریزید.اگر چشم های شما همیشه و یا به طور دوره ای خشک می شوند می توانید از پماد و یا قطره چشمی به طور منظم استفاده نمایید. اگر چشمان شما به طور دورهای یا دائم خشک می شود شما میتوانید با نظر چشم پزشک از قطره و پماد استفاده کنید.
چند توصیه مهم
- گذاشتن لنز درچشم باید رعایت نکات بهداشتی و با توصیه چشم پزشک صورت گیرد، لنزهای آلوده می تواند موجب عفونت و سوزش چشم شود.
- در هوای آفتابی، عینک آفتابی به چشمهایتان بزنید. نور شدید آفتاب موجب تاری دید و یا خستگی چشمها می شود.
- به طور مرتب پلک بزنید، به خصوص اگر موقع کار به جایی نگاه می کنید. این کار باعث میشد چشم هایتان مرطوب باقی بماند.
- به مقدار کافی بخوابید. خستگی و کم خوابی، فشار زیادی به چشمهای شما وارد می سازد.
- در هنگام کار با مواد شیمیایی همچون شوینده ها و سفیدکننده ها باید از عینک های ایمنی آزمایشگاهی استفاده کرد و نیز در هنگام شستشو مراقب باشید که صابون به داخل چشم نرود و از دست زدن و یا مالیدن چشم خودداری کنید.
- اگر موقع کار کردن مجبور هستید به طور مداوم به جایی نگاه کنید (مثل کار با کامپیوتر یا کتاب خواندن)، هر چند ساعت یک بار به چشمهای خود استراحت دهید. از جای خود بلند شوید، بدنتان را بکشید و به نقطهای دور نگاه کنید.