متخصص پوست و مو یکی از رشته های تخصصی بالینی پزشکی است که به بهداشت پوست، پیشگیری، تشخیص و درمان طبی و جراحیهاي اختلالات محدود پوست (minor surgery) و بیماریهاي خوش خیم و بدخیم پوست، غشای محاطی، مو و ناخن و تظاهرات پوستی بیماریهاي آمیزشی در تمام سنین ميپردازد. متخصص پوست و مو باید قادر به انجام ارزیابیهاي تشخیصی در مبتلایان به اختلالات پوست، غشای مخاطی، مو و ناخن و تظاهرات پوستی بیماریهاي آمیزشی باشد و بتواند در مورد این اختلالات، قادر به انجام اقدامات درمانی، طبی و جراحی محدود (minor surgery) و اداره اختلالات زیبایی (cosmetic disorders) پوست، مو و ناخن در بیماران باشد.
متخصص پوست و مو یکی از رشته های تخصصی بالینی پزشکی است که به بهداشت پوست، پیشگیری، تشخیص و درمان طبی و جراحیهاي اختلالات محدود پوست (minor surgery) و بیماریهاي خوش خیم و بدخیم پوست، غشای محاطی، مو و ناخن و تظاهرات پوستی بیماریهاي آمیزشی در تمام سنین ميپردازد.
متخصص پوست و مو
متخصص پوست و مو یکی از رشته های تخصصی بالینی پزشکی است که به بهداشت پوست، پیشگیری، تشخیص و درمان طبی و جراحیهای اختلالات محدود پوست (minor surgery) و بیماریهای خوش خیم و بدخیم پوست، غشای محاطی، مو و ناخن و تظاهرات پوستی بیماریهای آمیزشی در تمام سنین میپردازد. متخصصِ پوست و مو باید قادر به انجام ارزیابیهای تشخیصی در مبتلایان به اختلالات پوست، غشای مخاطی، مو و ناخن و تظاهرات پوستی بیماریهای آمیزشی باشد و بتواند در مورد این اختلالات، قادر به انجام اقدامات درمانی، طبی و جراحی محدود (minor surgery) و اداره اختلالات زیبایی (cosmetic disorders) پوست، مو و ناخن در بیماران باشد.
پزشک متخصص پوست و مو شخصی است که دوره ی پزشکی عمومی خود را به اتمام رسانده و در امتحان پذیرش دستیار بالاترین نمره را کسب کرده است و پس از اتمام این دوره متخصصِ پوست و مو میشود.
طول دوره آموزش برای متخصصِ پوست و مو: ۴ سال
لازم است دستیاران متخصص پوست و مو در طول دوره دستیاری بیماریهای پوست، دانش لازم در زمینههای زیر کسب نموده و افزایش دهند:
۱ـ پی ریزی یک اساس منطقی و علمی جهت کار در رشته متخصصِ پوست و مو و کسب مداوم معلومات و دانستههای جدید در طول زندگی حرفه ای
۲ـ ساختمان طبیعی، عملکرد و تکامل پوست انسان در کلیه مراحل زندگی، عملکرد متقابل بین پوست و جسم و روان، عواملی که ممکن است در این موارد اختلال ایجاد کند.
۳ـ انیولوژی، آسیب شناسی، شکایات و علائم، تاریخچه و پیش آگاهی بیماریهای پوستی در کودکان، نوجوانان، بالغین و افراد مسن در هر دو جنس.
۴ـ روشهای تشخیصی (diagnostic procedures) موارد استفاده و محدودیتهای آنها
۵ ـ management بیماریهای پوستی شامل درمان فارماکولوژیک، فیزیکی، تغذیه ای و روانشناسی
راه تشخیص پزشک متخصص پوست و مو
برخی پزشکان با وجود اینکه متخصص پوست و مو نیستند اما در تابلوهایشان عنوان پوست و مو را ذکر میکنند. این کار سبب گمراهی مراجعین میشود و لازم است نکاتی را درنظرداشته باشند تا متخصص پوست و مو را تشخیص دهند.
اولین نکته مهم و قابل توجه، وجود کلمه متخصص پیش از عنوان پوست و مو است، همچنین وجود عنوان “بورد تخصصی” نیز الزامی است. به طور کلی وجود یک سری عناوین الزامی است که شامل: آرم انجمن متخصصین پوست و شماره عضویت در سرنسخه و مهر پزشک، ذکر عنوان “دانشنامه تخصصی پوست” در پروانه مطب پزشک و ذکر کلمه متخصص و بورد تخصصی در سرنسخه و مهر پزشک است. ذکر این نکته نیز حائز اهمیت است که برخی مراکز کلمه متخصص را پیش از نام پزشک عنوان می کنند و این شائبه ایجاد می شود که پزشک متخصص پوست و مو است، در حالیکه این مطلب صحت ندارد.
فلوشیپ ها
برخی از پزشکان متخصص پوست و مو بعد از تمام شدن دوره تخصص شان به مطالعات حوزه پزشکی خود ادامه میدهند. این دوره ها با عنوان دستیاری یا فلوشیپ نام برده میشوند. زیبایی پوست و لیزر، کاشت مو و درماتوپاتولوژی (ارزیابی و تفسیر میکروسکپی ضایعات پوستی) فلوشیپهای این رشته هستند. بعد از اتمام دوره دستیاری، یک متخصص پوست و مو میتواند فوق تخصص در یک حوزه از دراماتولوژی را انتخاب کند.
وظایف پزشک متخصص پوست و مو
به طور کلی تشخیص، درمان و جلوگیری از بیماریهای مربوط به پوست، مو و ناخنها از وظایف پزشکان متخصص پوست و مو است.
– دکترای پوست:
انجام تشخیص، درمان و جلوگیری از بیماریهای مربوط به پوست، مو و ناخنها برعهده دکترای پوست است.
– درماتوپاتولوژی:
تشخیص بیماریهای مربوط به پوست، مو و ناخنها با استفاده از نمونهگیری و بررسی نمونهها با میکروسکوپ.
– جراح پوست:
انجام عمل جراحی برای بیماریهای پوست، مو و ناخنها
– جراحی زیبایی پوست:
بیشتر به جنبه زیبایی و ظاهر بیمار میپردازد و انجام اعمال جراحی به منظور زیبایی انجام می شود.
در هنگام مراجعه به پزشک متخصص پوست و مو ابتدا پزشک به بررسی وضعیت سلامت بیمار و سابقه مصرف دارو یا بیماری خاص می پردازد. پزشک باید با توجه به شرایط بیمار و به جهت رسیدن به مطلوب ترین نتیجه با کمترین عوارض، روش درمانی مناسبی را انتخاب نماید. تمامی ویزیتهای تعیین شده باید با حضور پزشک متخصص پوست و مو و حضور به موقع بیمار انجام شود.
زمان مراجعه به متخصص پوست و مو
حال میخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که چه زمانی باید به متخصص پوست و مو مراجعه کرد؟ هنگامی که علائمی مانند آفتاب سوختگی و قرمزی دارید، خارشی دارد که قطع نمی شود، پوستتان دارای لکه های قهوه ای است و جوش هایی دارید که مدتهاست بر روی پوستتان وجود دارند، وضعیت موهایتان نامناسب است، زخم هایی دارید که در مدت زمان طولانی خوب نشده اند، در دهانتان زخم ایجاد شده است، ناخنهایتان ناسالم اند و دچار تغییرات چشمگیر شده اند، پوستتان خیلی خشک است، خالهای گوشتی و مشکوک(تغییرات در خال می تواند نشانه سرطان پوست باشد) دارید که اذیتتان میکند.
محیط کار متخصص پوست و مو
محلهایی که پزشکان متخصص پوست و مو می توانند به فعالیت بپردازند شامل مراکز درمانی، دانشگاهها (به عنوان هیئت علمی)، مطبهای خصوصی خودشان است. اینگونه به نظر می رسد که طیف وسیعی از پزشکان متخصص پوست و مو درر مطب های خصوصی خودشان مشغول به فعالیت هستند.
نکاتی برای یافتن بهترین متخصص پوست و مو
سلامت پوست و مو برای عموم افراد به ویژه خانمها خیلی مهم است و به آن توجه ویژه ای نشان می دهند. پوست و مو نسبت به سایر اعضای بدن بیشتر در معرض دید هستند و همین عامل باعث میشود کوچکترین تغییرات در این ناحیه افراد را دچار نگرانی کند و به دنبال راه چاره باشند. متخصص پوست و مویی را انتخاب نمایید که دارای تجربه کافی باشد و دوره های لازم را دیده باشد. یکی از راههای یافتن متخصص پوست و مو کمک خواستن از پزشک عمومی خودتان است. راه دیگر برای شناخت یک متخصص پوست و مو دانستن میزان فعالیت و تجربه های درمانی ایشان است. میتوانید از دیگران بپرسید، در سایتهای مرتبط با حوزه سلامت نظیر “هنر درمان” جستجو نمایید، در مورد گواهینامهی متخصص پوست و مو تحقیق کنید، تجربه متخصص پوست و مو را بررسی کنید، در مورد کیفیت کلینیک یا مطب تحقیق کنید، شیوه برقراری ارتباط را ارزیابی کنید، میزان رضایت بیماران قبلی را بسنجید.