متخصص تغذیه شخصی است که به علم تغذیه آگاهی دارد. او میتواند به خوبی در خصوص سبک زندگی و تغذیه افراد برنامه ارائه کند و به جهت ترویج تندرستی در جامعه مشاوره دهد. متخصص تغذیه برای گروه های مختلف اعم از کودکان، میانسالان، بیماران، افراد چاق و لاغر متناسب با وضعیت و نیاز آنها برنامه غذایی تهیه می کند و تعیین می کند که روزانه باید از چه مواد غذایی و به چه میزان مصرف کنند. یک متخصص تغذیه خوب باید به روز باشد و از آخرین اطلاعات و دستاوردهای حوزه تغذیه و سلامت اطلاعات کافی داشته باشد.
متخصص تغذیه
متخصص تغذیه شخصی است که به علم تغذیه آگاهی دارد. او میتواند به خوبی در خصوص سبک زندگی و تغذیه افراد برنامه ارائه کند و به جهت ترویج تندرستی در جامعه مشاوره دهد. متخصصِ تغذیه برای گروه های مختلف اعم از کودکان، میانسالان، بیماران، افراد چاق و لاغر متناسب با وضعیت و نیاز آنها برنامه غذایی تهیه می کند و تعیین می کند که روزانه باید از چه مواد غذایی و به چه میزان مصرف کنند. یک متخصص تغذیه خوب باید به روز باشد و از آخرین اطلاعات و دستاوردهای حوزه تغذیه و سلامت اطلاعات کافی داشته باشد.
متخصص تغذیه باید به علم تغذیه اشراف کامل داشته و از آخرین اطلاعات و دستاوردهای این حوزه آگاه باشد. او باید در کنار داشتن مهارت های ارتباطی مناسب، تاحدی با روانشناسی افراد آشنایی داشته تا بتواند برخورد مناسبی با مراجعان داشته و متناسب با وضعیت جسمی و روحی آنها، برنامه و رژیم غذایی شان را تهیه کند.
در حال حاضر، متخصص تغذیه ای که دفتر مشاوره دارد، کار پیشگیری و ارتقای سلامت جامعه را انجام میدهد و میتواند به تمام گروههای سنی و جنسی از جمله خانمهای باردار، کودکان و سالمندان، مشاوره و توصیه تغذیهای برای داشتن الگوی غذایی سالم و بهرهمندی از زندگی سلامت بدهد و همچنین یک متخصص تغذیه میتواند به بیماران مختلف مانند بیماران قلبی، دیابتی، گوارشی، افراد چاق یا لاغر و… که مشکلات تغذیهای دارند هم مشاوره تغذیهای بدهند تا کمبودهای احتمالی ریزمغذیها در بدن این بیماران برای کنترل بهتر بیماری آنها جبران گردد.
وظایف متخصص تغذیه
متخصص تغذیه باید در مورد مسائل مربوط به تغذیه و رژیم درمانی به مراجعان توضیحات کافی ارائه دهد. باید بتواند نیازهای مراجعان را شناسایی و ارزیابی کند، بتواند برنامه های غذایی مناسب برای مراجعان تهیه کند. روند برنامه را ارزیابی نماید و در صورت لزوم آن را تغییر دهد. یک متخصص تغذیه خوب باید بتواند به مراجعان انگیزه دهد تا برنامه غذایی خود را دنبال کنند. به طور کلی برای جامعه و بهبود وضعیت تغذیه نگرانی داشته باشد و درصدد رفع آن برآید و برنامه های اجرایی ارائه دهد. از جدیدترین اطلاعات و آخرین تحقیقات مرتبط آگاهی داشته باشد.
مردم نباید توقع تجویز دارو را از یک متخصص تغذیه داشته باشند. اما ایشان می توانند مکملهای غذایی تجویز نمایند. طبق آخرین اصلاحیهای که روسای دانشکدهها و پیشکسوتان تغذیه در زمان وزیر سابق بهداشت تصویب کردند، منعی برای تجویز مکملهای غذایی براساس راهنماهای موجود در این زمینه از سوی کارشناسان تغذیه در نظر گرفته نشد اما هیچ متخصص تغذیه ای مجاز به تجویز هیچ نوع دارویی نخواهد بود. تنها آن گروه از متخصصان تغذیه که مدرک پزشکی عمومی هم دارند، مجاز به تجویز دارو هستند.
زمان مراجعه به متخصص تغذیه
مراجعه به یک متخصص تغذیه به صورت سالانه میتواند به سلامت افراد کمک شایانی نماید. کاری را که چشم پزشک برای چشم های شما می کند، متخصصِ تغذیه برای سیستم گوارش و بدن شما انجام می دهد تا مطمئن شوید که از مواد غذایی سالم استفاده می کنید. حال هدف مراجعه تان به متخصصِ تغذیه میتواند کاهش وزن یا داشتن یک رژیم غذایی سالم باشد. پس بهتر است افراد به صورت سالانه حداقل یکبار مراجعه به متخصص تغذیه را داشته باشند. اما در شرایط خاص نیز ممکن است افراد دچار علائمی شوند که نیاز به مراجعه به متخصص تغذیه دارد.
- اگر فکر می کنید آلرژی دارید یا دچار عارضه عدم تحمل شده اید.
- نبودن نظم در اجابت مزاج(حالت نرمال یکبار یا دوبار در روز است)
- ایجاد مشکلاتی برای معده هنگام مصرف لبنیات (باد معده، نفخ و اسهال)
- از رژیم های دیگرتان نتیجه نگرفته اید.
- دچار سوزش سر دل یا ریفلاکس معده هستید. (این علائم ممکن است بر اثر رژیم غذایی جدید نیز ایجاد شود که سریعا باید به متخصص تغذیه مراجعه شود.
- اشتهایتان خیلی کم یا زیاد شده است.( این مسئله می تواند نشان دهنده یک مشکل جدی باشد.)
- مبتلا به کلسترول بالا تشخیص داده شده اید
- یک متخصص تغذیه می تواند شما را راهنمایی کند که باید از چه خوردنی هایی استفاده کنید تا سطح کلسترول خون تان را پایین بیاورید و دچار بیماری های قلبی و سکته نشوید.)
محیط کار متخصص تغذیه
یک متخصص تغذیه می تواند به صورت تمام وقت به استخدام بیمارستان، شرکت یا کارخانه درآید. او میتواند به صورت مستقل نیز فعالیت کنند و دفتر مشاور تغذیه (مطب) داشته باشد و تعیین ساعات کاری نیز بر عهده خودش باشد.
نکاتی برای یافتن بهترین متخصص تغذیه
انسان برای بقای خود نیازمند غذا خوردن است که نیاز ذاتی بشر محسوب می شود. داشتن تغذیه مناسب به طول عمر و سلامت جسمی و روحی افراد کمک زیادی می کند. یک متخصص تغذیه با علم خود افراد را در رسیدن به یک تغذیه مناسب یاری می کند. از همین رو انتخاب یک متخصصِ تغذیه خوب ضروری به نظر میرسد. متخصصِ تغذیه ای را انتخاب نمایید که دارای تجربه کافی باشد و دوره های لازم را دیده باشد. یکی از راههای یافتن متخصصِ تغذیه کمک خواستن از پزشک عمومی خودتان است. راه دیگر برای شناخت یک متخصصِ تغذیه دانستن میزان فعالیت و تجربه های درمانی ایشان است. میتوانید از دیگران بپرسید، در سایتهای مرتبط با حوزه سلامت نظیر “هنر درمان” جستجو نمایید، در مورد گواهینامهی متخصص تغذیه تحقیق کنید، تجربه متخصصِ تغذیه را بررسی کنید، در مورد کیفیت کلینیک یا مطب تحقیق کنید، شیوه برقراری ارتباط را ارزیابی کنید، میزان رضایت بیماران قبلی را بسنجید.
متخصص تغذیه ای بیابید که دارای پروانه نظامپزشکی و مورد تایید سازمانهای ذیصلاح باشند. برای اینکه نسبت به این موضوع آگاهی کامل پیدا نمایید باید اسامی ایشان را در فهرست سایت های معتبر بیابید. فهرست اسامی متخصصان تغذیه مورد تایید سازمان نظام پزشکی که برای رژیمدرمانی و مشاورههای تغذیهای آموزش آکادمیک دیدهاند، در سایت انجمن تغذیه ایران (به نشانی Ata-nut.org) و انجمن علمی تغذیه وجود دارد. ضمن اینکه تماس با دفتر این انجمنها هم میتواند در پیدا کردن متخصصِ تغذیه آموزشدیده کمککننده باشد. از طرف دیگر، متخصصان تغذیه که دارای پروانه نظام پزشکی هستند، با وجود پسوند «ت» در سایت نظامپزشکی قابلشناسایی هستند. معمولا در این سایتها، اسم، نشانی و ایمیل متخصص تغذیه مورد نظر درج شده است و میتوان با اطمینان برای امور تغذیه و رژیمدرمانی به او مراجعه کرد.