درجه بندي بیماری کبدی به معناي ارزیابی شدت یا فعالیت بیماري کبدي و تعیین حاد یا مزمن بودن،فعال یا غیر فعال بودن و خفیف، متوسط یا شدید بودن بیماري کبدي می باشد. بیوپسی کبد دقیق ترین روش براي ارزیابی شدت بیماري کبدي ،بخصوص در موارد بیماري مزمن کبدي می باشد.
بیماری کبدی
درجه بندی بیماری کبدی به معنای ارزیابی شدت یا فعالیت بیماری کبدی و تعیین حاد یا مزمن بودن،فعال یا غیر فعال بودن و خفیف، متوسط یا شدید بودن بیماری کبدی می باشد. بیوپسی کبد دقیق ترین روش برای ارزیابی شدت بیماری کبدی ، بخصوص در موارد بیماری مزمن کبدی می باشد.
اندازه گیری سطح آمینوترانسفرازهای سرم، به عنوان روشی آسان و غیر تهاجمی برای پیگیری فعالیت بیماری بکار می رود اما این آنزیم ها همیشه برای تعیین شدت بیماری قابل اعتماد نیستند. بنابراین سطح طبیعی آمینو ترانسفرازها ی سرمی در بیمار دارای آنتی ژن سطحی هپاتیت HBsAg)B)، ممکن است وضعیت ناقل غیر فعال HBsAg،هپاتیت Bمزمن خفیف،یا هپاتیت B با شدت متغیر را نشان دهد. آزمون های سرمی برای HBeAg و DNA ویروس هپاتیت B می تواند در تمایز این حالت ها مفید باشد، اما این شاخص ها نیز نوسان داشته و با گذشت زمان تغییر می کنند. به طور مشابه ،در هپاتیت Cمزمن، علیرغم فعالیت متوسط بیماری، سطح آمینوترانسفرازهای سرم می تواند طبیعی باشد. سرانجام، برای ارزیابی شدت هپاتیت چرب الکلی و غیر الکلی، نمی توان به آمینوترانسفرازهای سرم اعتماد نمود. در این شرایط بیوپسی کبدبرای هدایت درمان و انتخاب شیوه درمان،بخصوص در مواردی که درمان، مشکل، طولانی مدت و گران است؛ چنانکه در اغلب موارد هپاتیت مزمن ویروسی دیده می شود مفید خواهد بود. چندین مقیاس عددی کاملاٌ تأیید شده برای درجه بندی فعالیت بیماری مزمن کبدی وجود دارد، که رایج ترین آنها ،شاخص فعالیت بافت شناختی و مقیاس بافت شناختی Ishak هستند.
بیماری کبدی چیست؟